Det er vigtigt for støtteforeningen Masaikvinde at slå fast, at vi på ingen måde har et ønske om at udrydde masaierne. Snarere tværtimod! Hvis masaierne skal have en chance for at overleve, er det nødvendigt, at de i nogen grad følger med tiden. Her er nogle konkrete eksempler på, hvorfor udvikling er vigtig for at sikre stammens fremtidige overlevelse:
I Masaikvinde er vi meget opmærksomme på, at vi arbejder i spændingsfeltet mellem tradition og udvikling. Det betyder bl.a., at vi altid er i dialog med de lokale ledere i landsbyen.
Masaierne har brug for både bagudsyn og fremsyn, hvis stammen skal overleve i fremtiden.
Foreningen Masaikvinde er kommet i stand på baggrund af klart ønske fra lokalsamfundets kvinder. Det hører altså med til projektets historie, at ønsket om forandring i masaisamfundet kommer indefra, og at alt, hvad der sættes i værk, gøres med udgangspunkt i og i dialog med lokalsamfundet. Vi tvinger altså ikke noget ned over hovedet på hverken mænd eller kvinder, men giver dem snarere redskaber til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag.
Ofte mødes vi med undren over, hvad formålet med at investere i uddannelse til pigerne er, hvis de forlader landsbysamfundet og bliver væk? De fleste tænker nok "hvis man har set livet udenfor, hvorfor så vende tilbage?". Men vi må ikke undervurdere den stærke tilknytning, pigerne har til masaisamfundet, hvor hele deres familie og netværk er. Her har den udvidede familie og fællesskabet en uvurderlig betydning. I lokalsamfundet vil der være vigtige funktioner at udfylde for pigerne (fx som sygeplejersker, læger eller måske butiksindehavere?), og de ved allerede, at der er mangel på folk med specifikke kompetencer. Dét i sig selv er også en motivation for at vende tilbage til Lengasti efter endt uddannelse. Selv hvis pigerne skulle vælge at bosætte sig et andet sted, vil de altid være en vigtig ressource og en betydningsfuld stemme for det lokalsamfund, de er vokset op i. At investere i uddannelse er altså aldrig spild - hverken for den enkelte pige eller for lokalsamfundet som helhed.